Leren om de diesels van het noordoosten lief te hebben

Victor Hand werd op jonge leeftijd verliefd op stoomlocomotieven. Het enige probleem was, toen hij oud genoeg was om hen te fotograferen, waren ze bijna in de VS. Hij reisde ver weg naar stoom, eerst naar Canada , Dan naar Mexico en dan over de hele wereld. Hij maakte opmerkelijke foto’s en had veel gedenkwaardige avonturen, maar waar hij ook ging, eindigde de stoom uiteindelijk. En hij hield ervan van het fotograferen van spoorwegen genoeg dat hij nog steeds waardige onderwerpen dicht bij huis wilde hebben, want al die tijden kon hij nog niet zo ver weg reizen.

Uiteindelijk maakte Hand zijn fotografische vrede met de diesels die zijn geliefde stoommachines overwonnen. We zouden ons gelukkig moeten overwegen dat hij deed. Met een baan in de industrie had Hand een voorste zitplaats voor de veranderingen die in de jaren 60, 1970 en daarbuiten door de spoorwegen werden gehaald. Terwijl hij uiteindelijk dieselactiviteiten bijna even breed als stoom zou fotograferen, bezetten de spoorwegen van zijn geboorteland Noordoost een bijzondere plaats in zijn gedachten en in zijn fotografische archief.

Op 29 oktober 2016 presenteert Hand zijn foto’s voor diesel-tijdschrift in het Centrum voor Railroad Photography & Art’s Conversations Noordoostconferentie in Storrs, Conn. Met verwijzing naar een favoriete film, dr. Strangelove, Hand heeft zijn presentatie getiteld ‚Hoe ik geleerd heb Stop Worrying en Love the Diesel. „Tickets voor de conferentie zijn nog beschikbaar via de website van het Center. Ondertussen zijn we verheugd deze voorvertoning met u te delen.
Laat een CommentMOST RECENT achter. | OUDSTE NAAR NIEUWSTE
Wil je een reactie achterlaten?
Alleen geregistreerde leden van TrainsMag.com mogen reacties achterlaten. Registratie is GRATIS en duurt slechts een paar minuten.

Log in of schrijf je nu in.
Gelieve uw feedback over onderwerp en respectvol te houden. Trainspersoneel behoudt zich het recht voor om eventuele opmerkingen te bewerken of te verwijderen.
16 OPMERKINGEN
Toegevoegd 6 maanden geleden
YITZCHAK LUBCHANSKY
De laatste foto is geen U-boot, maar een Dash-7
Toegevoegd 8 maanden geleden
THOMAS BECKETT
De eerste foto lijkt op EL train 21, de accommodatie voor de Erie kant die verbonden is met trein 1 in Binghamton. De oostbuurt had een soortgelijke regeling, met trein 22 die de divisie Erie Delaware rijdt van een verbinding met trein 2 in Binghamton. Die treinen behandelden hoofdzakelijk post en express, aangezien de passagierslast vrij licht was.

Het schot van het oosten in West Cameron is eigenlijk net ten westen van West Cameron en Adrian op een plaats bekend als Brown’s Crossing. Er is een korte zijweg die over de sporen en de rivier de Canisteo loopt. Het schot daar van over de rivier kan in de late namiddag overweldigend zijn als de rivier nog steeds is, waardoor reflectie mogelijk is. De lijn hier is nu single track, een project dat Conrail in het midden van de jaren negentig voltooide, die de lijn beperkt tot single van Gang Mills werf (CP Erwin) naar CP River (de benaderde locatie van NT toren, waar de EL River Line naar Cuba ging Over de nu afgebroken Belfast Bridge). Een van de bijwerkingen van dit plan was om alle resterende semaforen ten westen van Corning te elimineren, en er waren genoeg. NS loopt nog steeds deze lijn; Erie en DLW erfgoed eenheden zijn beide hier geweest. Mijn wildste droom is om NS 1700, de EL SD45-2 te zien, die ze opnieuw schilderden.

Eine Antwort auf „Leren om de diesels van het noordoosten lief te hebben“

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert.